medlabnews.gr
Η UNESCO καθιέρωσε την 9η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Εορτασμού της ελληνικής γλώσσας, αναγνωρίζοντας την παγκόσμια πολιτιστική της αξία - Τι συμφωνήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO - 88 χώρες υπέγραψαν το αίτημα για τη «μακροβιότερη συνεχώς ομιλούμενη και γραπτή γλώσσα στην Ευρώπη, καθώς ομιλείται εδώ και 40 αιώνες και γράφεται εδώ και 28 αιώνες χωρίς διακοπή»
Η UNESCO αποφάσισε την ανακήρυξη Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας (World Greek Language Day) και μάλιστα με συναίνεση, χωρίς καν να απαιτηθεί ψηφοφορία. «Πρόκειται για διεθνή αναγνώριση της διαχρονικότητας, της οικουμενικότητας και της προσφοράς της γλώσσας μας στην πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Είναι ημέρα χαράς και υπερηφάνιας», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Η ιστορική απόφαση ελήφθη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της UΝΕSCO που συνεδρίασε στο Παρίσι. Η UNESCO (Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών) έχει 194 μέλη, στο Εκτελεστικό Συμβούλιο συμμετέχουν τα 58. Από τα 58 μέλη στο Εκτελεστικό Συμβούλιο, τα 41 στήριξαν την πρόταση να ανακηρυχθεί παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας.
Την πρόταση που κατατέθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο υπέγραψαν συνολικά 88 χώρες-μέλη της UNESCO. Η χώρα που παρουσίασε την πρόταση για την ανακήρυξη της World Greek Language Day ήταν η Αϊτή. Το γεγονός αυτό εμπεριέχει έναν προφανή συμβολισμό, αφού η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος.
«Η γλώσσα είναι φορέας πολιτισμού, κιβωτός αξιών, εννοιών, ταυτότητας, όργανο έκφρασης και δημιουργίας, και γέφυρα επικοινωνίας, κατανόησης και συναίνεσης. Ανάμεσα στις χιλιάδες γλώσσες, η ελληνική συνδυάζει τέσσερα ιδιαίτερα σημαντικά χαρακτηριστικά: (α.) Μια αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής παράδοσης και 35 αιώνων γραπτής παράδοσης, αν λάβουμε υπόψη τη Γραμμική Β, ή τουλάχιστον 28 αιώνων γραπτής παράδοσης, αν περιοριστούμε στην αλφαβητική γραφή, η οποία καθιστά την ελληνική τη μακροβιότερη συνεχώς ομιλούμενη και γραπτή γλώσσα στην Ευρώπη.
Όπως είπε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ το 1963: «Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Δέχτηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται καθετί ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα»
Η απόφαση ανακήρυξης Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ελήφθη με συναίνεση, άρα δεν χρειάστηκε καν ψηφοφορία, αφού από τα 58 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του οργανισμού, η πρόταση στηρίζεται από 41 χώρες. Ως World Greek Language Day προσδιορίστηκε η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού.
Με την απόφαση της UNESCO η ελληνική γλώσσα έχει και επίσημα παγκόσμια αναγνώριση, κάτι που θα βοηθήσει στη διάδοσή της. Το κριτήριο για την ανακήρυξη της ελληνικής γλώσσας είναι η επιρροή της στην εξέλιξη και διαμόρφωση του παγκόσμιου πολιτισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου